Niet je best doen…

Ik wist het onderhand wel dacht ik, maar blijkbaar moet ik het steeds opnieuw weer leren: ik moet niet teveel m’n best doen… Ik bedoel je kan ook té graag een mooie tekening willen maken. Wat daar het probleem mee is ? Als je te graag wil en dus teveel op het resultaat gericht bent ga je risico’s mijden. Zo ging het met deze tekening ook; op een bepaald moment stond alles er netjes op maar het was allemaal veel te voorzichtig, het miste IETS. Ik wist er niet zo goed raad mee, beschouwde ‘m als enigzins mislukt en ging verder met de volgende tekeningen. En toen in een onbewaakt moment tussendoor ben ik opnieuw aan de tekening gaan werken, heb wat lijnen eens lekker vet overgetrokken en wat brute arceringen toegevoegd. Ah, dat begon erop te lijken, blijkbaar teken ik beter als er niets meer te verliezen is, mijn tekening had ik immers al ‘opgegeven’. En het gekke is: dankzij die kleine crisis heb ik nu een tekening die me eigenlijk heel goed bevalt en heb ik ook nieuwe dingetjes geleerd.

En de volgende keer moet ik meer m’n best doen om minder m’n best te doen. Mmm, klinkt paradoxaal, niet?

Dit bericht was geplaatst inIllustrated Watercolour Journaling and tagged , , . Bookmark the permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter:Trackback URL.

4 Reacties

 1. Trudy Frauenfelder
  Geplaatst op mei 26, 2014 om 9:07 pm | Permalink

  Beste Jacco van Dam.
  Het was zo inspirerend om het artikel in atelier te lezen en te bekijken dat ik er mijn I pad erbij pakte om de weblog te bezoeken. Precies raak: je best doen om niet je best te doen.
  Als 79 jarige bedacht ik dat het goed is mijn nabestaanden niet met van alles op te zadelen.Dus heb ik vandaag mappen met tekeningen en schilderingen van jaren bekeken.Tja, veel te veel m’n best gedaan. Enfin, het oude papier wordt donderdag op -gehaald. Zo’n dagboekje met tekeningen is een heel goed idee. Hartelijk dank.
  Vriendelijke groeten van Trudy Frauenfelder uit Broek in Waterland

  • jactekent
   Geplaatst op mei 31, 2014 om 2:12 pm | Permalink

   Dank voor je reactie Trudy, Maar het is juist heel goed dat je veel getekend en geschilderd hebt want daar heb je waarschijnlijk ook veel van geleerd. En je hebt er plezier aan beleefd neem ik aan… Maar ik begrijp je denk ik, eens komt er een moment van loslaten… Hoe dan ook, ik hoop dat je wel je beste tekeningen/schilderijen voor je nabestaanden hebt bewaard…

   Groet Jacco

   • Geplaatst op juni 4, 2014 om 8:18 pm | Permalink

    Als de nabestaanden ‘t niet willen, dan kunnen zij het altijd nog bij het oud papier doen!

 2. Geplaatst op juni 4, 2014 om 8:24 pm | Permalink

  Vandaag dezelfde ervaring als Jacco. Mooie pioenen uit de tuin gehaald (net voor de regen). Mooi voor een aquarelletje. Ik begon heel voorzichtig met aquarelpotloden. Nee, werd niks. Bleek en saai. Lekker met aquarelverf eroverheen, hier en daar wat meer kleur. Werd al beter … toch nog niet … Wacht, je kunt het aquarelpotlood ook in water dopen … Ja, da’s pas kleur! Lekker kliederen. Zo is ‘t toch nog leuk geworden!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>